уторак, 26. април 2011.

Interaktivne tematske mape Srbije

Na sajtu serbiamap.net.net počeo je sa radom novi modul - Interaktivne mape. Cilj ovog unapređenja je da osim osnovne pregledne mape, na sajtu bude omogućen prikaz i tematskih mapa, odnosno sadržaja za posetioce koji se više zanimaju za geografski aspekt prikaza podataka.

Lista tematskih mapa se otvara klikom na opciju Interaktivne mape u glavnom meniju web sajta (ikona sa globusom). Po otvaranju liste kliknite na mapu po izboru za prikaz podataka ili na dugme Info za više detalja o samoj mapi.субота, 16. април 2011.

Reljefna mapa Novog Sada i okoline

Na sajtu www.serbiamap.net, u odeljku Galerija mapa postavljena je nova tematska mapa - reljefna mapa Novog Sada i okoline.
Mapa Novog Sada

Novi Sad je administrativni centar severne srpske pokrajine Vojvodine. Urbani deo ima oko 280.000 stanovnika, a šire područje naselja broji oko 375.000 žitelja.

Osnovan je krajem 17. veka, a vrlo brzo je postao važan trgovački i kulturni centar srpske zajednice u južnoj Ugarskoj. Veliki broj modernih kulturnih institucija, kao što su Matica srpska i Srpsko narodno pozorište, osnovani su upravo u Novom Sadu.

Zbog izrazite lepote, napredne misli, ali i značaja i doprinosa koji ima u razvoju srpske kulture, Novi Sad se često naziva i Srpska Atina. U istom duhu, Novi Sad i danas nastavlja da predstavlja Srbiju u najširim mogućim  okvirima - svakog leta se održava svetski poznat muzički festival Exit koji posećuju gosti iz raznih krajeva planete.