субота, 30. јул 2011.

Saobraćajna mapa Srbije

Na sajtu Serbiamap.Net objavljena je najnovija saobraćajna mapa Srbije. Mapa je urađena i u ćiriličnoj i u latiničnoj varijanti.

Saobraćajna mapa Srbije




четвртак, 14. јул 2011.

Prosečne plate u Srbiji

U odeljku Galerija mapa postavljena je nova tematska mapa, pregled prosečne zarade po opštinama u Republici Srbiji. Karta je izrađena prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, za mesec maj 2011. godine.
Prosečne zarade u Srbiji (maj 2011)

уторак, 5. јул 2011.

BRIK

U uslovima globalne ekonomske krize, tokom nekoliko poslednjih meseci na svetskoj političkoj sceni se istakao novi činilac - savez vodećih država u razvoju (BRIK) koji čine Brazil, Rusija, Indija, Kina , a od nedavno i Južna Afrika.
Ova organizacija je isprva zamišljena kao neformalni klub zemalja članica koji ima za cilj unapređenje međusobne ekonomske saradnje, ali se vremenom, u uslovima uzdrmane globalne ekonomije došlo do situacije da ovaj savez čini protivtežu vodećim zapadnim industrijskim zemljama (G7). 

Zemlje članice BRIKJ

Novu tematsku mapu možete da pronađete na stranici Galerija mapa.




субота, 2. јул 2011.

Nove hidrocentrale na Drini

U februaru 2011. godine potpisan je preliminarni sporazum između Elektroprivrede Srbije (EPS) i italijanske firme 'Seći energija' o izgradnji tri nove hidrocentrale na Drini. Učešće u ovom poduhvatu uzeće i Elektroprivreda Republike Srpske.

Predviđeno je da se na srednjem toku Drine izgrade tri nova hidropostojenja za proizvodnju električne energije, i to na lokacijama Rogačica, Tegare i Dubravica. Vrednost investicije je oko 820 miliona evra, a očekuje se da ukupna snaga novih centrala bude oko 320 MW uz godišnju prosečnu proizvodnju od 1200 gigavat sati.

Po navodima rukovodioca projekta, izgradnja bi trebalo da započne u drugoj polovini 2012. godine, a očekivani rok završetka je 2016. godina.

Za pregled tematskih karti kliknite na naslov mape u panelu Interaktivne mape.