уторак, 28. фебруар 2012.

Mapa Tajlanda

Tajland je kraljevina u jugoistočnoj Aziji sa oko 67 miliona stanovnika. Iako je poslednjih nekoliko godina u fokusu svetske javnosti zbog političkih sukoba i preokreta, mora se nagalsiti da je Tajland (nekadišnji Sijam) jedna od najstarijih i najstabilnijih država u ovom delu sveta.

Skoro je nepoznato da je Tajland najveći svetski izvoznik pirinča, žitarice za koju se smatra da hrani najveći broj ljudi na planeti, posebno u Aziji, a od skoro u Africi, preko programa pomoći u ishrani siromašnim zemljama.  Pored toga, Tajland je i vodeća turistička destinacija u jugoistočnoj Aziji, sa svetski poznatim odmaralištima Patajom i ostrvom Puket.

U strateškom pogledu, Tajland se ističe činjenicom da se na njegovoj teritoriji nalazi najvažniji zemljouz u Aziji, prevlaka Kra koja odvaja Malajsko poluostrvo od ostatka kontinenta. U pripremi je plan za prokopavanje kanala na ovoj lokaciji koji će spojiti Indijski okean i Južno kinesko more i tako skratiti transport robe vodenim putem (brodovima) za skoro 1000 kilometara. U slučaju izgradnje ovog vodenog puta, zbog velikog broja zainteresovanjih zemalja (posebno Kine i Indije), stručnjaci predviđaju da će njegov značaj biti uporediv sa značajem Panamskog kanala.


Na sajtu serbia.map.net, na stranici Galerija mapa postavljena je nova mapa Tajlanda.


петак, 17. фебруар 2012.

Popis u Srbiji 2011. godine - preliminarni rezultati

Tokom prve polovine oktobra 2011. godine u Republici Srbiji je održan redovan popis stanovništva i domaćinstava. U odnosu na ranije popise, po prvi put je sprovedeno ispitivanje o informatičkoj kulturi stanovništva Republike Srbije.

Prvi preliminarni rezultati popisa pokazuju značajno smanjenje broja stanovnika u čitavoj zemlji, izuzimajući regionalne centre kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac i Novi Pazar.

Popis je sproveden na teritoriji koju u ovom trenutku administrira Vlada Republike Srbije, dakle, izuzimajući pokrajinu Kosovo i Metohiju. Deo stanovništva u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa je bojkotovao popis, najverovatnije iz političkih razloga.

Pad broja stanovnika je zabrinjavajući za najveći broj sredina, a u pojedinim opštinama istočne i južne Srbije se može okarakerisati i kao dramatičan (primer Crne Trave i Majdanpeka). Najveći regionalni centri beleže blagi porast broja stanovnika, najviše zahvaljujući prirodnim migracijama stanovništva ka bogatijim sredinama (Beograd, Novi Sad, Niš), ili, pak, zahvaljujući naseljavanju većeg broja prognanih lica sa Kosova i Metohije (Kraljevo, Kragujevac i Vrnjačka Banja). Presek podataka pokazuje da je najzdravija demografska slika u opštinama Jagodina, Novi Pazar, Tutin i Grocka.

Na sajtu serbiamap.net nalazi se interaktivna karta sastavljena na osnovu okvirnih rezultata. Pregled broja stanovnika je prikazan po opštinama, sa naglaskom na relativnu promenu broja žitelja u odnosu na prethodni popis iz 2002. godine.

Naglašavamo da su prikazani preliminarni rezultati - konačni zvanični rezultati mogu varirati do 0.5% u odnosu na ovu procenu.