четвртак, 16. септембар 2010.

Pravljenje mapa u online režimu

Na sajtu www.serbiamap.net korisnicima je omogućeno da u nekoliko koraka naprave geografsku mapu po sopstvenoj potrebi.

Na glavnoj stranici sajta, tokom pregleda mape, u svakom trenutku možete odabrati alatku "Napravi mapu" iz glavnog menija aplikacije. Na ekranu se pojavljuje pravougaoni okvir koji označava granice korisnikove mape. Veličina okvira (odnosno željene mape) se prilagođava povlačenjem ručke u donje desnom uglu okvira. Trenutna veličina je prikazana u gornjem levom uglu, tako da na ovaj način precizno definišete veličinu potrebne slike. Dok je alatka za pravljenje mape aktivna (prikazana na ekranu), možete bez problema prevlačiti mapu ispod i tako fino podešavati željeni prikaz. Izgled modula za generisanje mapa je prikazan na sledećoj slici.

Ekranski prikaz alatke za generisanje korisničkih mapa

 Kada ste zadovoljni trenutnom veličinom i pozicijom okvira, potrebno je u gornjem desnom uglu pritisnuti taster "Start". Željena mapa se otvara u novom prozoru pretraživača, a možete je sačuvati uobičajenom opcijom plutajućeg menija "Save Image", posle desnog klika.

Osim podrazumevanog prikaza mape, odnosno mape koja se može videti na početnoj strani sajta serbiamap.net, moguće je iskoristiti i neke dodatne opcije za prikaz. Klikom na dugme "Opcije", otvara se dijalog u kojem se zadaju dodatna podesenja mape : veličina margine, izbor između ćirilične i latinične mape, eventualni prikaz geografske mreže (mreže uporednika i podnevaka), kao i stil mape (kombinacija boja i  fontova). U ovom trenutku, na raspolaganju su četiri predefinisana stila, pri čemu svaki stil  posebno ističe pojedine aspekte geografskoj sadržaja, npr. mrežu puteva, vodene tokove i slično. Generisanje mape je relativno brzo, tako da lako možete da odaberete stil koji najviše odgovara kontekstu u kojem upotrebljavate mapu.

Pročitajte više detalja na uvodnoj stranici sajta serbiamap.net.

Нема коментара:

Постави коментар