среда, 29. септембар 2010.

Srpske enklave na centralnom Kosovu i Kosovskom Pomoravlju

U galeriji mapa objavljena je nova tematska mapa srpskih enklava u Kosovskom Pomoravlju i na centralnom Kosovu.
Mapa srpskih enklava u Kosovskom Pomoravlju

Procenjuje se da južno od Ibra u teškim uslovima živi oko 50.000 Srba, i to - u Kosovskom Pomoravlju oko 15.000, u Sirinićkoj župi oko 12.000 i u predelu centralnog Kosova (Gračanica i okolna sela) oko 23.000 stanovnika.

Podaci koji su prikazani na mapi su nezvaničnog karaktera, prikupljeni iz različitih izvora, na osnovu neposrednih kontakata i ličnih saznanja autora. Sve primedbe su dobrodošle.

Direktan link do mape srpskih enklava na centralnom i istočnom Kosmetu.

уторак, 28. септембар 2010.

Maperitive

Maperitive.Net je sjajan open source projekat slovenačkog autora Igora Brejca i namenjen je korisnicima koji se zanimaju za GIS, GPS tehnologije, klasičnu i online kartografiju, kao i za programerske tehnologije uopste. Radi se programu koji na jednostavan način omogućuje korisniku da napravi mape visokog kvaliteta, da ih obogati sopstevenim sadržajima, i sve to na osnovu javno dostupnih podataka.

Pored navedenog, sistem omogućuje i napredne funkcije kao sto su generisanje prikaza terena na osnovu digitalnog modela podataka (DEM), kombinovanje podataka, kreiranje sličica (map tiles) za korišćenje na map serverima, formiranje sopstvenih stilova (prikaza) mapa, mogućnost pravljenja recepata (skriptova) za tipizirano generisanje mapa i jos mnogo toga ...

Program je napisan u .NET tehnologiji, i dalje je u fazi razvoja, ali se nove verzije (update-i) redovno pojavljuju. Pročitajte više detalja na zvaničnoj prezentaciji projekta Maperitive.NET.

понедељак, 27. септембар 2010.

Mapa manastira u Levču

U galeriji tematskih mapa postavljena je karta manastira u levčanskom kraju. Levač je istorijska oblast koja se prostire između Velike Morave i Zapadne Morave, i kao takva sadrži brojne spomenike iz srpske prošlosti, posebno iz vremena srednjevekovne nemanjićke države.

Mapa srpskih manastira u Levču
Na obodima Juhora i Gledićkih planina nalaze se Preradovac, Kalenić, Ljubostinja i drugi srednjevekovni manastiri. Istorijsko nasleđe i upečatljiv krajolik predstavljaju veliki turistički potencijal ove oblasti.

Direktni link do mape manastira u oblasti Levač

петак, 17. септембар 2010.

Mapa Apatina

Na preglednoj mapi je postavljena osnovna mreža ulica za Apatin. Saglasno tome, upotpunjen je i indeks ulica.

четвртак, 16. септембар 2010.

Pravljenje mapa u online režimu

Na sajtu www.serbiamap.net korisnicima je omogućeno da u nekoliko koraka naprave geografsku mapu po sopstvenoj potrebi.

Na glavnoj stranici sajta, tokom pregleda mape, u svakom trenutku možete odabrati alatku "Napravi mapu" iz glavnog menija aplikacije. Na ekranu se pojavljuje pravougaoni okvir koji označava granice korisnikove mape. Veličina okvira (odnosno željene mape) se prilagođava povlačenjem ručke u donje desnom uglu okvira. Trenutna veličina je prikazana u gornjem levom uglu, tako da na ovaj način precizno definišete veličinu potrebne slike. Dok je alatka za pravljenje mape aktivna (prikazana na ekranu), možete bez problema prevlačiti mapu ispod i tako fino podešavati željeni prikaz. Izgled modula za generisanje mapa je prikazan na sledećoj slici.

Ekranski prikaz alatke za generisanje korisničkih mapa

 Kada ste zadovoljni trenutnom veličinom i pozicijom okvira, potrebno je u gornjem desnom uglu pritisnuti taster "Start". Željena mapa se otvara u novom prozoru pretraživača, a možete je sačuvati uobičajenom opcijom plutajućeg menija "Save Image", posle desnog klika.

Osim podrazumevanog prikaza mape, odnosno mape koja se može videti na početnoj strani sajta serbiamap.net, moguće je iskoristiti i neke dodatne opcije za prikaz. Klikom na dugme "Opcije", otvara se dijalog u kojem se zadaju dodatna podesenja mape : veličina margine, izbor između ćirilične i latinične mape, eventualni prikaz geografske mreže (mreže uporednika i podnevaka), kao i stil mape (kombinacija boja i  fontova). U ovom trenutku, na raspolaganju su četiri predefinisana stila, pri čemu svaki stil  posebno ističe pojedine aspekte geografskoj sadržaja, npr. mrežu puteva, vodene tokove i slično. Generisanje mape je relativno brzo, tako da lako možete da odaberete stil koji najviše odgovara kontekstu u kojem upotrebljavate mapu.

Pročitajte više detalja na uvodnoj stranici sajta serbiamap.net.