уторак, 28. фебруар 2012.

Mapa Tajlanda

Tajland je kraljevina u jugoistočnoj Aziji sa oko 67 miliona stanovnika. Iako je poslednjih nekoliko godina u fokusu svetske javnosti zbog političkih sukoba i preokreta, mora se nagalsiti da je Tajland (nekadišnji Sijam) jedna od najstarijih i najstabilnijih država u ovom delu sveta.

Skoro je nepoznato da je Tajland najveći svetski izvoznik pirinča, žitarice za koju se smatra da hrani najveći broj ljudi na planeti, posebno u Aziji, a od skoro u Africi, preko programa pomoći u ishrani siromašnim zemljama.  Pored toga, Tajland je i vodeća turistička destinacija u jugoistočnoj Aziji, sa svetski poznatim odmaralištima Patajom i ostrvom Puket.

U strateškom pogledu, Tajland se ističe činjenicom da se na njegovoj teritoriji nalazi najvažniji zemljouz u Aziji, prevlaka Kra koja odvaja Malajsko poluostrvo od ostatka kontinenta. U pripremi je plan za prokopavanje kanala na ovoj lokaciji koji će spojiti Indijski okean i Južno kinesko more i tako skratiti transport robe vodenim putem (brodovima) za skoro 1000 kilometara. U slučaju izgradnje ovog vodenog puta, zbog velikog broja zainteresovanjih zemalja (posebno Kine i Indije), stručnjaci predviđaju da će njegov značaj biti uporediv sa značajem Panamskog kanala.


Na sajtu serbia.map.net, na stranici Galerija mapa postavljena je nova mapa Tajlanda.


Нема коментара:

Постави коментар