петак, 17. фебруар 2012.

Popis u Srbiji 2011. godine - preliminarni rezultati

Tokom prve polovine oktobra 2011. godine u Republici Srbiji je održan redovan popis stanovništva i domaćinstava. U odnosu na ranije popise, po prvi put je sprovedeno ispitivanje o informatičkoj kulturi stanovništva Republike Srbije.

Prvi preliminarni rezultati popisa pokazuju značajno smanjenje broja stanovnika u čitavoj zemlji, izuzimajući regionalne centre kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac i Novi Pazar.

Popis je sproveden na teritoriji koju u ovom trenutku administrira Vlada Republike Srbije, dakle, izuzimajući pokrajinu Kosovo i Metohiju. Deo stanovništva u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa je bojkotovao popis, najverovatnije iz političkih razloga.

Pad broja stanovnika je zabrinjavajući za najveći broj sredina, a u pojedinim opštinama istočne i južne Srbije se može okarakerisati i kao dramatičan (primer Crne Trave i Majdanpeka). Najveći regionalni centri beleže blagi porast broja stanovnika, najviše zahvaljujući prirodnim migracijama stanovništva ka bogatijim sredinama (Beograd, Novi Sad, Niš), ili, pak, zahvaljujući naseljavanju većeg broja prognanih lica sa Kosova i Metohije (Kraljevo, Kragujevac i Vrnjačka Banja). Presek podataka pokazuje da je najzdravija demografska slika u opštinama Jagodina, Novi Pazar, Tutin i Grocka.

Na sajtu serbiamap.net nalazi se interaktivna karta sastavljena na osnovu okvirnih rezultata. Pregled broja stanovnika je prikazan po opštinama, sa naglaskom na relativnu promenu broja žitelja u odnosu na prethodni popis iz 2002. godine.

Naglašavamo da su prikazani preliminarni rezultati - konačni zvanični rezultati mogu varirati do 0.5% u odnosu na ovu procenu.

Нема коментара:

Постави коментар